Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Al heel wat jaren heeft O&O een VertrouwensContactPersoon (oftewel afgekort VCP) binnen de club aangesteld. Omdat niet iedereen weet wat een VCP doet én omdat niet iedereen mij kent, wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mijzelf kort voor te stellen en iets meer te vertellen over wat een VCP binnen een sportvereniging kan betekenen.

 

Graag stel ik mij voor:
Mijn naam is Esther Stoop, 47 jaar oud en woonachtig in Zwijndrecht. Ik ben getrouwd en heb een zoon van 12 jaar. Tijdens de nieuwjaarsreceptie dit jaar ben ik gehuldigd voor mijn 40-jarig lidmaatschap van O&O, dus ik ‘volg’ de club al een tijdje. Als jong meisje startte ik met turnen in de Prins Bernhardstraat, mocht al snel naar de selectie, heb individueel aan heel veel wedstrijden door het land deelgenomen. Heel leuk ook waren de uitwisselingen met Norderstedt, het Gymnastrada in Amsterdam en de toen nog jaarlijkse turnshows. Verder heb ik gejureerd bij het dames-turnen in de regio en ben enkele jaren actief geweest als bestuurslid. Op dit moment ben ik niet sportief bij O&O actief, maar verzorg nog de nieuwsbrief voor de leiding/commissies en ben VertrouwensContactPersoon (VCP).

Wat is een VertrouwensContactPersoon (VCP)?
Een VCP is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met ongewenst / grensoverschrijdend gedrag. Dit kan van alles zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan pesten, belediging, discriminatie, agressie, (seksuele) intimidatie, bedreiging, mishandeling, doping, matchfixing, etc. Een gesprek met de VCP is vertrouwelijk.
De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag over grensoverschrijdend gedrag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast kunnen ze de vereniging adviseren/stimuleren om preventieve maatregelen te nemen.

Verschil tussen Vertrouwenspersoon (VP) en VertrouwensContactPersoon (VCP)
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) zal zelf niet inhoudelijk de klacht behandelen, maar jou de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kunnen je informeren over de procedures en mogelijk vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon (VP) of adviseur van het vertrouwenspunt sport van NOC*NSF. Deze vertrouwenspersonen zijn getraind om de inhoudelijke begeleiding te geven.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.